Huwelijksvoorwaarden


Gemeenschap van goederen of huwelijksvoorwaarden

Indien u getrouwd bent zijn er 2 mogelijkheden: Of u bent getrouwd in gemeenschap van goederen, zoals de meesten van ons. Of u bent getrouwd op huwelijksvoorwaarden omdat u daar (destijds) goede redenen voor had.

Maar weet u nog wat in uw huwelijksvoorwaarden staat? En zo ja, heeft u zich aan uw eigen huwelijksvoorwaarden gehouden? De meeste mensen moeten hierop het antwoord schuldig blijven. Soms is de reden waarom de huwelijksvoorwaarden gemaakt zijn allang achterhaald.

Sterker nog: soms hebben de destijds opgemaakte huwelijksvoorwaarden zeer onbillijke gevolgen, zonder dat u er erg in heeft.

Wijzigen huwelijksvoorwaarden

Daarom is het goed uw huwelijksvoorwaarden regelmatig onder de loep te nemen. Misschien is het wel de hoogste tijd om ze te wijzigen of op te heffen! Tegenwoordig is de goedkeuring van de rechter niet meer vereist. Opheffen of wijzigen kan een grote besparing voor de erfbelasting opleveren. Graag dien ik u van advies over uw huwelijksvoorwaarden, want er zijn vele soorten.

Uitsluitingsclausule

Tegenwoordig erft men vaak met een zogenaamde “uitsluitingsclausule”, waarbij de “kouwe kant” wordt uitgesloten. Sinds 1 januari 2012 is ook hiervoor nieuwe wetgeving gekomen met betrekking tot de verhouding erfenis en gemeenschap van goederen. Het is goed om u hierover te laten voorlichten zodat latere verrassingen u bespaard blijven.